Круглий стіл «Земля в Україні»

26 лютого 2020 року у Бердянському університеті менеджменту і бізнесу кафедрою економіки і фінансів було організовано круглий стіл на тему «Земля в Україні».

Нижче здобувачами вищої освіти наведено деяку статистику щодо питання про землю в Україні.

В Україні понад 60 млн га землі. Із них 42,7 млн га — понад 70% − це земля сільськогосподарського призначення. При цьому йдеться про дуже родючі ґрунти. Близько 40% с/г землі в Україні – це чорноземи.

Під дією мораторію на купівлю-продаж землі перебуває понад 41 млн га — за винятком тих, що виділені для ведення підсобного та особистого селянського господарства, садівництва та городництва.

Із них більше 31 млн га — це земля у приватній власності, з якої майже 28 млн га — приватні паї. У державній та комунальній власності − понад 10 млн га.

Власників земельних паїв нині трохи менше 7 мільйонів. Тобто відкриття ринку землі напряму стосуватиметься одного з шести українців. Проте кількість землевласників та землекористувачів в Україні перевищує 25 млн.

При цьому самі власники обробляють менше третини землі. Ті, хто обробляє орендовану землю, отримують її переважно від приватних власників — 56%. Землі, орендовані у держави, дають ще 8% обробки. І приблизно стільки ж — 7% землі – не обробляється взагалі.

Як працюватиме ринок сільгоспземлі після скасування мораторію на купівлю-продаж? Скільки власників землі захочуть її продати?

Опитування, проведене на замовлення проєкту USAID «Агроінвест» у 2015 році показало, що лише 8% власників сільгоспземлі хотіли б продати її у перший рік після зняття мораторію.

Ще одне опитування, яке у 2017 році проводив Інститут аграрної економіки, показало, що серед власників земельних паїв хочуть продати його близько 10%.

 
 
 

 

 

 

 CEDIMES  Akademia im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie WielkopolskimEkonomii i Innowacji w Lublinie SZKOŁA PRZEDSIÄ KAZIMIERZA KUJAWSKIEGO   Image   Wyższa Szkoła Umiejętności im. Stanisława Staszica w Kielcach         ​