Обговорення документального фільму

10 грудня 2020р. члени Юридичної клініки Бердянського університету менеджменту і бізнесу прийняли участь у перегляді та обговоренні документального фільму «В іншому світі» (реж. Анни Бединської (Польща).

В ході обговорення були затонути питання, як у правовому, так і в етичному контексті, чим є у сучасному світі право жінки зробити аборт. Це свобода вибору та повага до її права на приватність чи порушення права на життя дитини? Такі рішення складні та суперечливі, адже знаходяться на перетині моральних, релігійних, етичних і правових площин, особистих та суспільних переконань і кордонів. Але чиї переконання та кордони є ключовими? Хто, зрештою, має право остаточного вибору — жінка, родина чи суспільство, і де межі втручання в особисте життя?

Запрошені спікерки події: Марічка Падалко, ведуча новин ТСН на 1+1; Катерина Шуневич, юристка та керівниця «Аналітичного центру ЮрФем»; Катерина Гольцберг, дитяча і сімейна психологиня, президентка Професійної асоціації дитячих аналітичних психологів. Модераторка події — Марічка Цип’ящук — керівниця Рівненського кіноклубу медіапросвіти Docudays UA «Права людини крізь обʼєктив», правозахисниця.

Документальна стрічка «В іншому світі» розповідає про реальну сімейну пару, яка живе в Польщі. У них стабільна робота, двоє дітей-підлітків, щасливий шлюб, вони кохають одне одного. Але їх спокійне та організоване життя руйнує новина про те, що 40-річна Кася вагітна дитиною з синдромом Дауна. Режисерка Анна Бедінська розповідає нам піврічну історію їх надскладного вибору за 26 хвилин. Як вчинить героїня — обере зробити аборт чи народжувати, що вона думає та відчуває, ви дізнаєтесь під час фільму, а чому вона зробила такий вибір, спікери обговорять у zoom з учасниками події після перегляду.

Організатори події: Мережа DOCU/CLUB, ГО «Патронус», Рівненський кіноклуб медіапросвіти Docudays UA «Права людини крізь обʼєктив». Партнери події: Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем», ГО  «Асоціація юридичних клінік України».

Організатори вирішили розкрити тему прав людини через діалог щодо абортів, бо ми бачимо наслідки неузгоджених точок зору на цю тему в багатьох країнах, та актуальний приклад — у сучасній Польщі. Нагадаємо, що польський Конституційний суд визнав неконституційним положення, яке дозволяє проводити аборти у випадку тяжких дефектів плоду. Тобто переривання вагітності відтепер дозволено тільки в тих випадках, коли запліднення сталося під час зґвалтування чи інцесту, а також якщо вагітність загрожує життю жінки. Це спричинило страйки, протистояння громадян, активістів та культурних лідерів думок, та навіть, уперше в історії католицької Польщі, штурм церков під час протестів.

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 
 
 

 

 

 

 CEDIMES  Akademia im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie WielkopolskimEkonomii i Innowacji w Lublinie SZKOŁA PRZEDSIÄ KAZIMIERZA KUJAWSKIEGO   Image   Wyższa Szkoła Umiejętności im. Stanisława Staszica w Kielcach         ​